Nieuws

Water op Mars

Geplaatst op 16-03-2007 om 20u04 door Bert Carrein - 2339 keer gelezen
Nieuws

Nieuwe metingen, verricht door ESA's Mars Express, verraden de aanwezigheid van een grote hoeveelheid bevroren water onder de zuidpool van Mars. Mocht deze ijslaag smelten, dan zou de hele planeet bedekt worden onder een 11 meter dikke laag water.

De Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding (MARSIS), een van de instrumenten aan boord van de onbemande planeetverkenner, is een project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie. Het instrument kijkt door de oppervlakte van Mars, en is in staat om tot 3,7 kilometer 'onder' het oppervlak van Mars te kijken.

Eerder werd al bekend dat zich onder de noordpool van Mars ook een soortgelijke ijsmassa bevindt. Hoewel al het water op Mars zich momenteel in bevroren toestand bevindt ter hoogte van de polen, kwam vroeger ook ter hoogte van de evenaar vloeibaar water voor.

De waterlagen onder de poolkappen liggen onder de eigenlijke poolkap, die bestaat uit een mengsel van bevroren koolstofdioxide en water. Het bestuderen van de aanwezigheid van water op Mars is een sleutel tot de studie over de eventuele aanwezigheid van leven op Mars.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gezocht: leven
Lees ook: Nieuwse inzichten over water op de Rode Planeet
Lees ook: Mogelijk 7 grotten op Mars ontdekt
Lees ook: Europa en Rusland samen op Mars
Lees ook: Mars was langdurig nat
Lees ook: Langer water op Mars dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.