Nieuws

Gasslierten rondom de Paardekopnevel

Geplaatst op 13-11-2009 om 10u00 door Bert Carrein - 5530 keer gelezen
Nieuws

De beroemde Paardekopnevel in Orion is niet alleen. Een lange belichting toont aan dat de donkere inkeping met de bekende vorm, hier onder en net wat links van het midden te zien, deel uit maakt van een uitgestrekt complex van licht absorberend stof en opgloeiend gas.

Om de details van de 'weidegrond' van de Paardekop naar voren te brengen, richtten amateursterrenkundigen van het Star Shadow Remote Observatory in New Mexico (VS) een kleine telescoop gedurende meer dan zeven uur op het gebied, daarbij alle kleuren uitfilterend behalve een heel specifieke tint van rood licht die door waterstof wordt uitgezonden. Daarna combineerden ze deze opname met een kleurenopname met een belichting van meer dan drie uur.

De resulterende spectaculaire afbeelding onthult een complex tapijt van vleugen en slierten gas en stoffige filamenten welke werden gecreëerd en gedurende eonen vormgegeven door sterwinden en oeroude supernovae. De Paardekopnevel staat 1500 lichtjaar ver in de richting van het sterrenbeeld Orion (Orion, de Jager). Twee sterren in de Gordel van Orion zijn in de bovenstaande afbeelding te vinden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Star Shadows Remote Observatory

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Barnard's Lus rond Orion
Lees ook: Schillenspel in de Grote Magelhaanse Wolk
Lees ook: Trifid pilaren en stof
Lees ook: Bel in een kosmische zee
Lees ook: De donkere nevels van de Kameleon
Lees ook: Wanneer rozen niet rood zijn: de Rosettenevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.