Nieuws

Gigantische verzameling van sterrenstelsels ontdekt

Geplaatst op 03-11-2009 om 18u45 door Bert Carrein - 1929 keer gelezen
Nieuws

Een internationale groep astronomen heeft een gigantische verzameling sterrenstelsels ontdekt op 6,7 miljard lichtjaar van de aarde. De verzameling strekt zich uit over minstens 60 miljoen lichtjaar. Het is de eerste observatie van zo'n grote structuur van sterrenstelsels in het verre heelal, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO in Amsterdam dinsdag bekendgemaakt.

Sterrenstelsels vormen groepen en clusters. Samen vormen zij zogenoemde filamenten, enorme draadachtige structuren die als het ware het 'skelet' van het heelal vormen. Hoe de filamenten precies zijn ontstaan is nog niet duidelijk. Tot nu toe waren dergelijke draadachtige structuren ook alleen op relatief korte afstand van de aarde gezien.

De onderzoekers onder leiding van Masayuki Tanaka van het ESO gebruikten twee telescopen op aarde om beelden van een ver verwijderde grote structuur nader te bekijken. Zij ontdekten tientallen groepen sterrenstelsels, die tien tot duizend keer groter zijn dan onze Melkweg.

De massa van het hoofdsterrenstelsel is minstens tienduizend keer de massa van de Melkweg. Volgens Tanaka maakt de ontdekking van de structuur in het verre heelal het mogelijk om nader onderzoek te doen naar sterrenstelsels uit de tijd dat het heelal nog maar twee derde van zijn huidige leeftijd had.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1300
Lees ook: NGC 1316: Nadat melkwegstelsels botsen
Lees ook: In het centrum van de Virgo Cluster
Lees ook: Markarian's ketting van melkwegstelsels
Lees ook: Een van de eerste stelsels ontdekt
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672

Bekijk alle berichten uit deze categorie.