Nieuws

Röntgenstraling van een reusachtige sterrenkraamkamer

Geplaatst op 11-11-2009 om 10u00 door Bert Carrein - 3734 keer gelezen
Nieuws

Op zo'n 3 miljoen lichtjaar afstand in het nabij spiraalstelsel M 33 meet de reusachtige sterrenkraamkamer NGC 604 ongeveer 1300 lichtjaar in doorsnede, oftewel bijna 100× de afmeting van de Orionnevel. Van alle stervormingsgebieden in de Lokale Groep van melkwegstelsels wordt NGC 604 namelijk alleen voorbijgestreefd door 30 Doradus, ook bekend als de Tarantulanevel in de Grote Magelhaanse Wolk.

Deze kleurencomposiet uit het ruimtevaarttijdperk combineert röntgenmetingen (in blauwe tinten) van het Chandra Observatorium en metingen in zichtbaar licht van Hubble, en toont dat de enorme bellen en holten in NGC 604 zijn gevuld met een heet, uiterst ijl gas dat röntgenstraling uitzendt. Fascinerend is dat NGC 604 zelf in tweeën wordt gedeeld door een muur van relatief koel gas.

Aan de westelijke (rechter) kant van de nevel tonen metingen dat de aanwezige materie waarschijnlijk wordt verhit tot röntgen-temperaturen door de energetische winden van een cluster van ongeveer 200 jonge, massieve sterren. Aan de oostelijke zijde lijken de met röntgengas gevulde holten ouder, wat suggereert dat supernovaexplosies, aan het eind van de evolutie van massieve sterren, hebben bijgedragen aan hun vorming.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Röntgen: NASA / CXC / R. Tuellmann (Harvard-Smithsonian CfA) et al.;
Zichtbaar licht: NASA / AURA / STScI

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jonge sterrenhoop geopenbaard in de Carinanevel
Lees ook: Stofsculpturen in de Rozettenevel
Lees ook: Hubble legt prachtfoto vast van stervormingsgebied
Lees ook: Drie nevels door smalband filters
Lees ook: Trifid pilaren en stof
Lees ook: Een diepe opname van Orion

Bekijk alle berichten uit deze categorie.