Nieuws

Kleurvariaties in saturnusmanen door inslagen stofdeeltjes

Geplaatst op 06-12-2009 om 13u36 door Bert Carrein - 1755 keer gelezen
Nieuws

Het gaat om extreem subtiele kleurvariaties, maar de vijf binnenste ijsmanen van de planeet Saturnus vertonen rode vlekken en andere kleurpatronen die veroorzaakt worden door de inslagen van stofdeeltjes in het manenstelsel van de geringde planeet.

De subtiele kleurpatronen zijn in kaart gebracht door Paul Schenk van het Lunar and Planetary Institute in Arizona. Schenk maakte gebruik van infrarood- en ultravioletopnamen van de manen Mimas, Enceladus, Tethys, Dione en Rhea, gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini. Op Mimas en Tethys zijn ook equatoriale banden ontdekt die waarschijnlijk het gevolg zijn van de inslagen van elektrisch geladen deeltjes in het Saturnusstelsel.

Op Rhea tenslotte zijn blauwige vlekjes gevonden die vermoedelijk ontstaan zijn door de inslag van deeltjes uit de zeer ijle stofring rond deze Saturnusmaan. Schenk presenteerde zijn resultaten vandaag op de 41e bijeenkomst van de Division of Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society in Fajardo, Puerto Rico.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Klimatologisch lijkt Titan wat op de Aarde
Lees ook: Raadsel van Saturnusring opgelost
Lees ook: Saturnusmaan Iapetus: de beschilderde maan
Lees ook: Donkere vlekken op Saturnusmaan Iapetus
Lees ook: Zeldzame maanovergangen op Saturnus
Lees ook: Onzichtbare ringen van Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.