Nieuws

NASA vindt nu ook water op de Maan

Geplaatst op 13-11-2009 om 23u58 door Bert Carrein - 1756 keer gelezen
Nieuws

De operatie waarbij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een satelliet liet inslaan op de maan om zo in het opvliegende stof te zoeken naar sporen van water, is een succes. De resultaten van de inslag van de Lunar Crater Observation and Sensing Satellite zijn na een maand eindelijk verwerkt, en duidelijk: er is wel degelijk water op de maan. Mogelijk is er zelfs meer dan aanvankelijk gedacht, en is het bovendien verspreid over een grotere oppervlakte.

Op 9 oktober sloegen de LCROSS-sonde, kort voorafgegaan door de bovenste Centaurtrap die het onbemande tuig na lancering met een Atlas-V draagraket had gelanceerd, in in krater Cabeus nabij de zuidelijke pool van de Maan. Er ontstonden twee 'rookpluimen' van materiaal, waarvan de eerste een van damp en fijn stof was en de tweede van zwaarder materiaal.

Analyse van beide inslagen maakte duidelijk dat er wel degelijk water in de krater was, zegt de NASA. Bovendien zijn er aanwijzingen van andere intrigerende stoffen. Voor de inslag van de sonde en de rakettrap hadden andere sondes al aangewezen dat er water is, maar nu is dat ook zwart op wit bewezen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Prachtige maanopkomst boven berg Uludag
Lees ook: Telefoonnetwerk op de Maan?
Lees ook: Maanbasis in 2020
Lees ook: LRO onthult recente geologische activiteit op de maan
Lees ook: Apollo 17: De laatste maanwandelaars
Lees ook: Geen Amerikaanse astronauten meer op de Maan?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.