Nieuws

LL Ori en de Orionnevel

Geplaatst op 25-11-2009 om 11u03 door Bert Carrein - 4961 keer gelezen
Nieuws

Deze oogstrelende close-up van kosmische wolken en sterrenwinden toont de interactie tussen LL Orionis en de stroming in de Orionnevel. Ronddrijvend in Orion's sterrenkraamkamer en nog in zijn vormingsjaren blaast de variabele ster LL Orionis een wind die energetischer is dan de de wind van onze eigen Zon, die reeds op middelbare leeftijd is.

Als de snelle sterrenwind tegen het langzaam voortbewegende gas botst, dan vormt zich een schokgolf, vergelijkbaar met de boeggolf van een door het water bewegende boot of sneller dan het geluid vliegend vliegtuig. De kleine, boogvormige, gracieuze structuur met een doorsnede van ongeveer een half lichtjaar, linksboven van het midden van de afbeelding, is de kosmische boeggolf van LL Ori.

Het langzamere gas stroomt van het Trapezium, de hete centrale stercluster in de Orionnevel, vandaan, welke zich linksboven buiten beeld bevindt. In drie dimensies heeft LL Ori's boeggolf de vorm van een kom of schaal, welke het helderst lijkt langs de wand van de kom. Deze prachtige afbeelding maakt deel uit van een groter panoramisch mosaïek van de complexe sterrenkraamkamer in Orion, waarin talloze vloeistof vormen die met stervorming gepaard gaan zijn te vinden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA, en het Hubble Heritage Team

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble legt prachtfoto vast van stervormingsgebied
Lees ook: Stervormingsgebied NGC 6357
Lees ook: Drie nevels door smalband filters
Lees ook: De donkere nevels van de Kameleon
Lees ook: HIFI meet organische moleculen in de Orionnevel
Lees ook: Prachtfoto's: hier ontstaan sterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.