Nieuws

Frank De Winne maakt zich klaar voor terugreis

Geplaatst op 30-11-2009 om 18u41 door Bert Carrein - 1444 keer gelezen
Nieuws

De missie van Belgisch astronaut Frank De Winne in het Internationaal Ruimtestation ISS zit er zo goed als op. Dinsdag moet hij in de steppen van Kazachstan landen. De terugkeer met de Sojoez TMA-15, waarmee de tweede Belg in de ruimte op 27 mei op Bajkonoer is vertrokken, is een heikele onderneming. De Winne heeft hetzelfde gezelschap als bij de heenreis: de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk.

De terugreis start om 4.55 uur Belgische tijd met het ontkoppelen van de Sojoez, via springveren. Eenmaal de capsule los, kan de motor ontbranden en start het afremmen waardoor de afdaling naar de Aarde begint.

Scharniermomenten zijn er ook wanneer de landingsmodule zich van de rest van de Sojoez losmaakt, de bovenste lagen van de atmosfeer begint te raken en daar extreme temperaturen ondervindt, en het openklappen van de valschermen. Even boven de grond floepen nog remmotoren aan, wat niet wegneemt dat de capsule een flinke smak tegen de grond maakt.

Als alles normaal verloopt, moet het trio omstreeks 8.15 uur Belgische tijd geland zijn in de onherbergzame steppen van Kazachstan, maar niet op de basis Bajkonoer. In principe krijgen bergingshelikopters de capsule snel in de mot en kan het bergingsteam snel na landing het luik van de Sojoez openen.

De drie ruimtevaarders ondergaan dan in een soort veldhospitaal een eerste medisch onderzoek en vliegen in de loop van de dag terug naar Sterrenstad nabij Moskou. De aankomst op het nabije militair vliegveld Tsjkalovski is normaal om 15.30 uur Belgische tijd. Een vrij uitgebreide Belgische delegatie is naar Moskou afgereisd om in het Russisch vluchtleidingscentrum Tsoup de terugkeer bij te wonen, onder hen minister van wetenschapsbeleid Sabine Laruelle.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: India wil naar Mars
Lees ook: Frank de Winne gaat opnieuw de ruimte in
Lees ook: NASA test met succes opblaasbaar hitteschild
Lees ook: Stardust geland!
Lees ook: lancering Rockot met Europese GOCE uitgesteld
Lees ook: Ontwikkeling Ariane loopt geen vertraging op

Bekijk alle berichten uit deze categorie.