Nieuws

De kip of het ei: eerst zwarte gaten of eerst sterrenstelsels?

Geplaatst op 15-12-2009 om 10u04 door Bert Carrein - 2718 keer gelezen
Nieuws

Wat was er eerder, het sterrenstelsel of het zwarte gat? Die kip-of-ei-vraag voor astronomen lijkt nu beantwoord. Uit recente opnamen met de extreem grote telescoop van de ESO (Europese Zuidelijke Sterrenwacht) in Chili blijkt dat zwarte gaten wellicht hun eigen sterrenstelsel bouwen. Dat meldt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie.

Een zwart gat is een bolvormig gebied in het heelal met zo'n sterke zwaartekracht dat er geen licht uit kan ontsnappen. Bij de zwarte gaten bevinden zich vaak sterren of andere objecten. Maar wie was daar het eerst? "Onze onderzoeksresultaten duiden erop dat superzware zwarte gaten stervorming kunnen bewerkstelligen en zo hun eigen sterrenstelsel bouwen", zegt David Elbaz, een van de onderzoekers van ESO in het wetenschappelijk tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

De astronomen kwamen tot de conclusie na observatie van van een quasar, een enorm helder object miljarden lichtjaren verwijderd van de aarde. Algemeen wordt aangenomen dat het hart van een quasar bestaat uit een zwart gat. Van deze quasar HE450-2958 was geen sterrenstelsel bekend. Het zou schuilgaan achter enorme hoeveelheden stof. Met de Chileense supertelescoop ontdekten de astronomen geen stof, maar wel een sterrenstelsel in de buurt van de quasar dat aan de lopende band sterren produceert, zo'n 350 per jaar. Dat is honderd keer zoveel als gebruikelijk voor sterrenstelsels in het nabije heelal.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De planeet zal niet verzwelgen op 10 september
Lees ook: Studente ontdekt superzwaart zwart gat voor eindwerk
Lees ook: Verst verwijderde én op één na zwaarste zwart gat gevonden
Lees ook: Magnetar zet theorie over zwarte gaten op haar kop
Lees ook: Stelsel met twee superzware zwarte gaten ontdekt
Lees ook: Deeltjesversneller werkt weer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.