Nieuws

Het kosmische skelet van het heelal bestaat al veel langer

Geplaatst op 24-12-2009 om 15u45 door Bert Carrein - 4087 keer gelezen
Nieuws

Ook toen het heelal veel jonger was dan nu, waren afzonderlijke sterrenstelsels verdeeld in langgerekte 'filamenten' en dicht bevolkte 'knooppunten'. Dat blijkt uit waarnemingen aan een verre cluster van sterrenstelsels, verricht met grote telescopen op aarde. In het huidige heelal is materie verdeeld in het zogeheten 'kosmische web', waarbij grote clusters van sterrenstelsels onderling verbonden zijn door slierterige structuren.

Dat kosmische web vormt als het ware het skelet dat de basis vormt van de groteschaalstructuur in het heelal. Of dat miljarden jaren geleden ook al zo was, was echter niet met zekerheid bekend. Een internationaal team van astronomen onder leiding van Masayuki Tanaka van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht heeft nu gevoelige waarnemingen verricht aan een grote cluster van sterrenstelsels die tienduizend keer zo zwaar is als ons Melkwegstelsel en die zich op 6,7 miljard lichtjaar afstand bevindt.

Op die afstand wordt het heelal bestudeerd zoals het er 6,7 miljard jaar geleden uitzag, toen het ongeveer half zo oud was als nu. Met de Europese Very Large Telescope in Chili en de Japanse Subaru-telescoop op Mauna Kea, Hawaii, zijn rond de cluster honderden andere sterrenstelsels ontdekt. Spectroscopische metingen aan die zwakke, verre stelsels maakten het mogelijk om hun afstanden nauwkeurig vast te stellen, zodat er een driedimensionale kaart kon worden gemaakt van hun ruimtelijke verdeling.

Daarop is duidelijk te zien dat de stelsels zijn verdeeld op een manier die sterk lijkt op die van het 'kosmisch skelet' in het huidige heelal. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Europese tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Gigantische structuren van sterrenstelsels

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Grootste 3D-kaart van het heelal onthuld
Lees ook: Het einde van het heelal door uitputting?
Lees ook: Botsing van clusters werpt licht op raadsel donkere materie
Lees ook: Veel gasmassa verstopt zich in het heelal
Lees ook: De kaarten van de hemel laten geen ster onopgemerkt
Lees ook: Hubble toont 12 jaar kosmische geschiedenis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.