Nieuws

Een mooie Boemerangnevel: koudste plek in het heelal

Geplaatst op 08-01-2010 om 08u48 door Bert Carrein - 6352 keer gelezen
Nieuws

Deze symmetrische wolk, de Boemerangnevel, werd gecreëerd door een snelle wind van gas en stof die vanaf een oude centrale ster blaast met snelheden van bijna 600.000 km per uur. De razendsnelle expansie heeft moleculen in het gas van de nevel afgekoeld tot slechts ongeveer één graad boven het absolute nulpunt — kouder zelfs dan de kosmische achtergrond straling — wat de nevel het koudst bekende gebied in het Heelal maakt.

Men denkt dat de ijskoude Boemerangnevel, die schijnt doordat stofdeeltjes licht van de centrale ster weerkaatsen en verstrooien, een ster of stersysteem is dat evolueert naar het planetaire nevel stadium. Deze Hubble opname werd vastgelegd met behulp van polariserende filters (vergelijkbaar met een polaroid zonnebril), waarbij de kleur de polarisatierichting van het licht weergeeft.

Het prachtige resultaat laat zien waar zich kleine stofdeeltjes bevinden die verantwoordelijk zijn voor de polarisatie en verstrooiing van het sterlicht. De Boemerangnevel meet ongeveer één lichtjaar in doorsnede en bevindt zich zo'n 5000 lichtjaar van ons af in de richting van het sterrenbeeld Centaurus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Hubble Heritage Team, J. Biretta (STScI) et al., (STScI / AURA), ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Vlindernevel door de opgewaardeerde Hubble
Lees ook: Infraroodopname van de Helixnevel (NGC 7293)
Lees ook: Vreemde kometaire knopen in de Helixnevel
Lees ook: De Boemerangnevel in gepolariseerd licht
Lees ook: Nieuw type object: superplanetaire nevels
Lees ook: M 97: De Uilnevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.