Nieuws

Extreem lichte exoplaneet ontdekt

Geplaatst op 05-01-2010 om 09u40 door Bert Carrein - 2169 keer gelezen
Nieuws

De ruimtetelescoop Kepler van de NASA heeft een planeet buiten ons zonnestelsel ondekt die zo licht is als kurk. Dat heeft de Amerikaanse Vereniging voor Astronomie (AAS) vandaag bekendgemaakt op een bijeenkomst.

Planeet Kepler-7b draait rond een op de Zon gelijkende ster die zich in het sterrenbeeld Lier bevindt. Met een dichtheid van 0,17 gram per kubieke centimeter is het één van de lichtste planeten die ooit is ontdekt, schrijven wetenschappers rondom William Borucki van de NASA in het wetenschappelijke vakblad Science.

Gelanceerd in maart 2009 heeft de planetenjager Kepler nog vier andere exoplaneten ontdekt waarvan drie extreem licht zijn ten opzichte van hun grootte. Dit is de bevestiging dat er planeten zijn met een veel geringere dichtheid dan tot nu toe gedacht, zeggen de astronomen. De vier zijn allemaal lichter en groter dan "onze" Jupiter.

De vijfde door Kepler verschalkte planeet buiten ons zonnestelsel benadert met zijn dichtheid (1,91 gram per cm3) en grootte (een diameter van 50.000 km) de gasreus Neptunus in ons zonnestelsel.

De Kepler moet speuren naar Aarde-achtige planeten in levensvatbare zones rond sterren in de de Melkweg. De satelliet heeft in de eerste zes weken van waarnemingen al 156.000 sterren begluurd.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Staan we op het punt om aardachtige exoplaneten te ontdekken?
Lees ook: Nieuwe ontdekking van exoplaneten
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak
Lees ook: Aardachtige planeten niet zo zeldzaam
Lees ook: De VS willen Europa inhalen in de zoektocht naar exo-aardes
Lees ook: NASA vindt planeten zoals de Aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.