Nieuws

Superoude ster ontdekt

Geplaatst op 13-05-2007 om 09u13 door Bert Carrein - 1676 keer gelezen
Nieuws

Anna Frebel, een doctoraatsstudente aan de Australian National University, ontdekte de oudste ster in de melkweg tot hiertoe. De ster draagt de cryptische naam HE 1523-0901 en ze is 13,2 miljard jaar oud. Dat is nauwelijks jonger dan het heelal, dat op 13,7 miljard jaar wordt geschat.

"Het is heel moeilijk om de exacte leeftijd van een ster te bepalen," vertelt Frebel, "het vereist een heel preciese meting van de aanwezigheid van radioactieve elementen thorium en uranium." Deze techniek is vergelijkbaar met de koolstof-14 datering die vaak gebruikt wordt in de archeologie. Datering met behulp van thorium en uranium gaat echter over veel langere periodes, tot zelfs miljarden jaren.

HE 1523-0901 is een ster met een hele kleine massa. Lichte sterren zetten heel langzaam waterstof om in helium. Zware sterren branden veel sneller en na een kort leven exploderen ze als supernova. Hieruit ontstaan zware elementen die je aantreft in relatief jonge sterren zoals de zon. Het feit dat HE 1523-0901 zo weinig zware elementen bevat, is ook een sterke aanwijzing dat het een heel oude ster is.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gifrode kwal of massieve ster?
Lees ook: Rotatie van sterren toch niet zo evident?
Lees ook: Pleiaden en Sterrenstof
Lees ook: Reusachtige magnetisch lus ontdekt in beroemde dubbelster
Lees ook: Dubbelstersysteem met witte en bruine dwerg
Lees ook: De donkere rivier naar Antares

Bekijk alle berichten uit deze categorie.