Nieuws

India op zoek naar astronauten

Geplaatst op 11-01-2010 om 09u35 door Bert Carrein - 2087 keer gelezen
Nieuws

Het Indiase ruimtevaartbureau ISRO is een zoektocht gestart naar de eerste Indiase astronauten, vyomanauten in het jargon, zo heeft de Daily News and Analysis (DNA) op gezag van de Indiase Luchtmacht (IAF) gemeld.

De ISRO stelt criteria vast om onder de gevechtspiloten van de IAF vier mensen uit te kiezen van wie er uiteindelijk twee deel zullen uitmaken van de eerste bemande Indiase ruimtemissie in 2015, aldus directeurgeneraal P. Madhusoodanan van de medische dienst van de Indiase Luchtmacht. De twee niet-geselecteerden zullen de reserve vormen.

De ISRO zoekt zijn vyomanauten (vyoma betekent ruimte in het Sanskriet) in rangen van het IAF omdat gevechtspiloten reeds getraind zijn op extreme G-krachten, waardoor het gemakkelijker is hen op te leiden voor ruimtemissies.

India volgt daarmee de eerste schreden van de VS, de Sovjet-Unie en China op het gebied van bemande ruimtevaart. Ook zij recruteerden aanvankelijk (hoofdzakelijk) onder gevechts- of testpiloten van het leger. De Indiase kandidaten moeten trouwens ook een vragenlijst van de Amerikaanse NASA beantwoorden vooraleer zij aan proeven worden onderworpen.

De eerste Indiase ruimtemissie behelst een volledig automatisch bestuurd ruimteschip dat tussen 4 en 7 dagen op 300 tot 400 km hoogte rondom onze planeet zou wentelen. New Delhi heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma, waarbij India al de eerste Belgische satelliet Proba-1 lanceerde en waarbij de ISRO in 2007 al experimenteerde met een terugkeercapsule.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: India wil naar Mars
Lees ook: Ruimtestation Death Star uit Star Wars in het echt?
Lees ook: SRON en JAXA werken samen in röntgenmissie
Lees ook: Stuk ruimteschroot met blote ogen te zien
Lees ook: Stardust geland!
Lees ook: Laatste Ariane-5 raket van het jaar gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.