Nieuws

Hoe ziet het nabije heelal eruit?

Geplaatst op 02-02-2010 om 11u39 door Bert Carrein - 11132 keer gelezen
Nieuws

Hoe ziet het nabije Heelal er uit? Deze figuur toont de meer dan anderhalf miljoen helderste sterren en melkwegstelsels in het nabije Heelal die werden gedetecteerd door de Two Micron All Sky Survey (2MASS) in nabij-infrarood licht. De resulterende afbeelding is een geweldig tapijt van sterren en melkwegstelsels dat randvoorwaarden levert voor het ontstaan en de daaropvolgende evolutie van het Heelal.

Dwars over het midden loopt de band van sterren die zich in het vlak van ons eigen Melkwegstelsel bevinden. Buiten het melkwegvlak is de overgrote meerderheid van de puntjes een melkwegstelsel. De kleur geeft de afstand weer, waarbij blauwe puntjes de dichtstbijzijnde melkwegstelsels in de 2MASS survey weergeven, en rode puntjes de verste melkwegstelsels in de survey, op een roodverschuiving van ongeveer 0,1.

Structuren met een naam zijn van label voorzien. Veel melkwegstelsels worden door hun onderlinge zwaartekracht bijeengehouden en vormen zo clusters van melkwegstelsels, die weer losjes gebonden zijn in superclusters, welke op hun beurt soms nóg grotere structuren vormen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: 2MASS, T. H. Jarrett, J. Carpenter, & R. Hurt

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw type van galactische kernen ontdekt
Lees ook: De kaarten van de hemel laten geen ster onopgemerkt
Lees ook: Krachtigste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Voor het eerst zuurstofmoleculen ontdekt in de ruimte
Lees ook: Portret van het heelal in wording
Lees ook: X-MM Newton en Chandra zien botsing van clusters

Bekijk alle berichten uit deze categorie.