Nieuws

Sojoez met ruimtetoerist succesvol gelanceerd

Geplaatst op 12-10-2008 om 10u36 door Bert Carrein - 1757 keer gelezen
Nieuws

Op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een Sojoez-draagraket succesvol een Sojoez-capsule gelanceerd die een nieuwe hoofdbemanning en een ruimtetoerist naar het Internationaal Ruimtestation ISS brengt, zo was live op NASA TV te zien. In het ISS zullen voor het eerst twee zonen van ruimtevaarders elkaar in de ruimte begroeten.

Op Bajkonoer vertrok om 09.01 uur Belgische tijd een Sojoez-FG draagraket, met in de nok de Sojoez TMA-13 capsule. Die kwam succesvol in een baan om de Aarde, teneinde zich dinsdag om 10.33 uur Belgische tijd aan het ISS vast te klinken. Dat gebeurt aan de Zarya-module, enkele weken voor die tien jaar in de ruimte is.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsDe opvarenden van de Sojoez zijn de nieuwe (Amerikaanse) ISS-gezagvoerder Mike Fincke (41) , de Russische boordingenieur Joeri Lontsjakov (43) en Richard Garriott (47), de zesde ruimtoerist.
Fincke en Lontsjakov worden de achttiende hoofdbemanning van het ISS, voorlopig met de Amerikaan Greg Chamitoff die nu met de Russen Sergej Volkov en Oleg Kononenko in het ISS vertoeft. Normaal wordt Chamitoff volgende maand vervangen door Sandra Magnus.

Fincke, Lontsjakov en hun Amerikaanse collega zullen het druk hebben want zij moeten het ISS voorbereiden op permanente bewoning door zes in plaats van drie mensen. Daarvan zal ook Frank De Winne profiteren, wanneer hij in mei voor een hallf jaar naar het ISS vertrekt. Hij zag trouwens zondag een van zijn twee Russische collega's van bij zijn eerste ruimtevlucht in 2002 vertrekken, Joeri Lontsjakov.

Richard Garriott is de zoon van ex-Skylab en ex-shuttle-astronaut Owen Garriott, en de eerste zoon van een astronaut die ook vliegt. De ontwikkelaar van computergames heeft 30 miljoen dollar betaald voor zijn trip. Gezien Sergej Volkov de zoon is van veteraan-kosmonaut Aleksandr Volkov en hij de eerste zoon was van een kosmonaut om ook de ruimte in te gaan, vliegen er voor het eerst sowieso twee zonen van ruimtevaarders tegelijk. Volgens diezelfde speling van het toeval zullen ze elkaar dus ook in de ruimte begroeten.

Garriott komt in de nacht van 23 op 24 oktober met de Sojoez TMA-12 naar de Aarde terug, in het gezelschap van Volkov en Kononenko. Bij de twee vorige landingen van een Sojoez, maakte het ruimteschip een ballistische terugkeer en landde het tientallen kilometers van de voorziene plek.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Soyuz met succes aan ISS gekoppeld
Lees ook: Russische cargo aan ISS gekoppeld
Lees ook: Sojoez lanceert nieuwe bemanning naar ISS
Lees ook: Amerika moet na 2011 naar de ruimte met Sojoez
Lees ook: Belgische instrumenten in Russische capsule
Lees ook: Frank De Winne maakt zich klaar voor vertrek naar ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.