Nieuws

De Medusanevel

Geplaatst op 02-02-2010 om 12u20 door Bert Carrein - 1684 keer gelezen
Nieuws

Vervlochten, slangachtige filamenten van opgloeiend gas gaven aanleiding tot de populaire naam van deze nevel: De Medusanevel. Ook bekend als Abell 21, is deze Medusa een oude planetaire nevel op zo'n 1500 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen).

Net als zijn mythologische naamgenoot houdt deze nevel verband met een dramatische transformatie. Het planetaire nevel stadium representeert een laatste fase in de evolutie van een lage-massa ster zoals de Zon, wanneer deze zich transformeert van rode reus tot hete witte dwerg ster en daarbij zijn buitenste lagen afstoot.

Ultraviolete straling van de hete ster doet de nevel opgloeien. De hete centrale ster in de Medusanevel is zichtbaar in de gedetailleerde kleurenopname als het kleine blauwe sterretje in de bovenste helft van het heldere deel van de sikkelvormige nevel. Zwakkere filamenten strekken zich duidelijk naar linksboven uit vanuit het helderdere sikkelvormige gebied. Men schat dat de Medusanevel meer dan 4 lichtjaar in doorsnede meet.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Don Goldman

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: M8: De Lagunenevel
Lees ook: De Tarantulanevel
Lees ook: Een infrarode Trifidnevel
Lees ook: De N 44 Superbel emissienevel in Grote Magelhaanse Wolk
Lees ook: De Sluiernevel ontsluierd
Lees ook: In het centrum van Cygnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.