Nieuws

Drie nevels door smalband filters

Geplaatst op 15-02-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 4685 keer gelezen
Nieuws

Smalband filters en een palet van kunstmatige kleuren laten deze drie nevels op een schitterende wijze afsteken tegen de stervelden van het centrum van De Melkweg. Alle drie de nevels staan op zo'n 5000 lichtjaar afstand in de richting van het nevelrijke sterrenbeeld Sagittarius en zijn kraamkamers voor nieuwe sterren. In de 18e eeuw nam sterrenkundige Charles Messier twee van de drie op in zijn beroemde catalogus: de kleurrijke M 8 (rechtsboven het midden) en de compacte M 20 (links).

De derde nevel, NGC 6559, bevindt zich rechts onder in beeld. M 8, die meer dan honderd lichtjaar in doorsnede meet, staat ook bekend als De Lagunenevel. De populaire naam van M 20, die doorsneden wordt door donkere stofbanen, is De Trifidnevel. In deze composietafbeelding zijn smalle emissielijnen van Zwavel, Waterstof, en Zuurstofatomen, doorgelaten door de smalle filters, weergeven als respectievelijk rood, groen en blauw.

Dit kleurenpalet werd populair doordat het veel gebruikt wordt voor opnamen gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop. Maar in het geval van telescopen op Aarde, maken smalband filters het tevens mogelijk om de lichtvervuiling in verstedelijkte gebieden te onderdrukken in de opnames, en zo mooie plaatjes van het Heelal vast te leggen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Michael Mayda

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een diepe opname van Orion
Lees ook: Hubble legt prachtfoto vast van stervormingsgebied
Lees ook: Jonge sterrenhoop geopenbaard in de Carinanevel
Lees ook: CG4: Een opengebarsten komeetvormige globule
Lees ook: M27: De Halternevel
Lees ook: De Vossebontnevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.