Nieuws

Relativiteitstheorie bevestigd met 10 000 keer grotere precisie

Geplaatst op 19-02-2010 om 18u06 door Bert Carrein - 1495 keer gelezen
Nieuws

Een nieuwe studie heeft met een 10.000 keer grotere precisie bewezen dat Albert Einstein gelijk had over de relativiteit van tijd en ruimte, staat in het jongste nummer van het vakblad Nature. De bevestiging is van belang voor satellietnavigatiesystemen.

Zwaartekracht vervormt de tijd, beweerde Einstein in 1915. Experimenten in vliegtuigen en raketten hebben inderdaad al bewezen dat onder invloed van versnelling door zwaartekracht een horloge trager begint te tikken dan een toestel dat op Aarde blijft. In 1976 liet een experiment van de NASA toe dit effect preciezer te berekenen.

Holger Müller van de Universiteit van Californië in Berkeley deed nu een nieuwe proef, met name op cesiumatomen die 0,3 seconden vast kwamen te zitten door koude lasers. Er was een tijdsverschil tussen een atoom dat onder invloed van de zwaartekracht een duik van 0,1 mm had gemaakt, en tussen een atoom in rust. Het verschil bedroeg een tiende van een miljardste van een miljardste van een miljardste seconde, of een getal van 28 nullen voor het cijfer 1. Anders gezegd: indien de val van het atoom 14 miljard jaar had geduurd in plaats van 0,3 seconden, zou het tijdsverschil 0,01 seconden zijn geweest.

De nieuwe bevindingen zijn van belang voor satellietnavigatiesystemen die sowieso ultraprecieze (atoom)klokken vergen. Wanneer hun baan met een meter verlaagt, vermindert dit lichtjes hun precisie. Een grotere afstand tot de Aarde beperkt immers het effect van de zwaartekracht.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zeer jonge, massieve stelsels gevonden
Lees ook: Europese sterrenwacht bestudeert interstellaire wolken
Lees ook: Een tipje van de sluier van donkere energie opgelicht
Lees ook: Grootste deeltjesversneller ter wereld draait weer
Lees ook: Newtons zwaartekrachttheorie verkeerd?
Lees ook: Kosmische achtergrondstraling

Bekijk alle berichten uit deze categorie.