Nieuws

Jonge sterrenhoop geopenbaard in de Carinanevel

Geplaatst op 25-02-2010 om 21u11 door Bert Carrein - 3509 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben met behulp van het MAD-instrument op de Europese Very Large Telescope in Chili de jonge sterrenhoop Trumpler 14 zeer gedetailleerd gefotografeerd. Voor de foto is gebruik gemaakt van een geavanceerde methode van adaptieve optiek, waarmee atmosferische verstoringen kunnen worden gecorrigeerd.

Dankzij de hoge kwaliteit van de MAD-beelden hebben de astronomen een prachtig familieportret kunnen maken. Ze ontdekten dat Trumpler 14 niet alleen de jongste - met een nieuwe geschatte leeftijd van slechts 500.000 jaar -, maar ook de dichtstbevolkte sterrenhoop in de zogeheten Carinanevel is. De astronomen hebben 2000 sterren geteld in de nieuwe opname, in zwaarte variërend van minder dan eentiende tot vele tientallen malen de massa van onze eigen zon.

En dat in een gebied dat slechts ongeveer 6 lichtjaar beslaat - minder dan twee keer de afstand van de zon tot zijn naaste stellaire buur. De meest prominente ster is de superreus HD 93129A, een van de helderste sterren in de Melkweg. Deze gigant is naar schatting 80 zonsmassa's zwaar en zo'n 2,5 miljoen keer helderder dan de zon. Hij maakt met een andere heldere zware ster deel uit van een dubbelster.

Trumpler 14 bevat verscheidene witblauwe, hete, zware sterren, waarvan het ultraviolette licht en de sterrenwind het omringende stof en gas wegduwen en opwarmen. Dergelijke zware sterren verbranden in hoog tempo hun royale voorraden brandstof en bestaan daarom slechts kort. Deze reuzensterren zullen hun korte leven over een paar miljoen jaar beëindigen in een supernova-explosie.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: the Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Prachtfoto's: hier ontstaan sterren
Lees ook: HIFI meet organische moleculen in de Orionnevel
Lees ook: Sterrenfabriek Messier 17
Lees ook: Het Orion Deep Field
Lees ook: De Magelhaanse morgenstond
Lees ook: LL Ori en de Orionnevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.