Nieuws

Deeltjesversneller LHC zet wereldrecord neer

Geplaatst op 20-03-2010 om 01u28 door Bert Carrein - 2398 keer gelezen
Nieuws

De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het Europees Centrum voor Deeltjesfysica CERN, heeft een nieuw wereldrecord neergezet. Dat heeft het CERN in Genève vandaag meegedeeld.

Om 05.20 uur werden twee protonbundels tot elk 3,5 tera-elektronenvolt (TeV) door de 27 km tunnel onder de Frans-Zwitserse grens versneld. Nooit tevoren is zo'n hoge energie bekomen in een deeltjesversneller, jubelt het CERN. De prestatie is een belangrijke stap naar de eigenlijke start van het onderzoeksprogramma. De volgende stap is botsingen tussen protonen te verkrijgen met een energie van 7 TeV (3,5 TeV per straal). Na herconfiguratie wordt 14 TeV beoogd.

Wetenschappers willen met de LHC de laatste fundamentele vragen over de materie beantwoord zien te krijgen. Met de botsingen worden de gebeurtenissen na de oerknal nagebootst. De hoop is deeltjes te vinden die slechts in de theorie bestaan, zoals in het bijzonder het Higgs-Boson.

De LHC werd op 10 september 2008 in dienst genomen, maar na enkele dagen verstoorden pannes de werking. De huidige cyclus is in november 2009 begonnen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deeltjesversneller van CERN draait op recordniveau
Lees ook: Een tipje van de sluier van donkere energie opgelicht
Lees ook: WMAP en inflatietheorie
Lees ook: Voor het eerst botsen protonen in deeltjesversneller
Lees ook: Deeltjesversneller CERN na drie maanden opnieuw opgestart
Lees ook: "Bewijzen dat universum geen schepper nodig heeft"

Bekijk alle berichten uit deze categorie.