Nieuws

Tijd Tunnel

Geplaatst op 31-03-2010 om 16u19 door Bert Carrein - 6348 keer gelezen
Nieuws

De sterren met diffractiespaken zijn dichtbij, maar de wazige melkwegstelsels zijn ver door het Heelal uitgestrooid in dit kosmische vergezicht. Deze fraaie afbeelding, die ongeveer een ½ graad aan de hemel meet, is het resultaat van een project van sterrenkundige Johannes Schedler om terug te kijken in de tijd naar een quasar op 12.7 miljard lichtjaar afstand.

Die quasar is nog nèt te ontwaren tussen de twee korte vertikale streepjes (midden) in de onderstaande afbeelding op volle resolutie. Deze quasar, een intrinsiek heldere kern van een jong, actief melkwegstelsel die de energie voor zijn helderheid ontleent aan een supermassief zwart gat, werd recent geïdentificeerd als één van de verst verwijderde objecten waarvan we weten.

Aangezien licht zich met een eindige snelheid voortplant, zien we melkwegstelsels op toenemende afstand zoals ze waren in een verder en verder verleden. We zien de quasar zoals hij er 12.7 miljard jaar geleden uitzag, toen het Heelal slechts 7% van zijn huidige leeftijd had. Natuurlijk is het licht als gevolg van de uitdijing van het Heelal roodverschoven.

Om de verre quasar met een roodverschuiving van 6,04 te detecteren, voegde Schedler beeldgegevens die in het nabij-infrarood reiken en werden verkregen door zijn collega Ken Crawford toe aan zijn eigen opnamen in zichtbaar licht.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mogelijk door jet geblazen schillen rond microquasar
Lees ook: Quasar maakt eigen sterrenstelsel
Lees ook: Simulatie van een accretieschijf
Lees ook: Kaart van sterrenhemel toont gamma-straling
Lees ook: LOFAR netwerk laat gedetailleerde opname van quasar zien
Lees ook: Twee bijzondere 'vrije' quasars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.