Nieuws

Nieuwe hoofdbemanning naar het ISS gelanceerd

Geplaatst op 02-04-2010 om 18u04 door Bert Carrein - 1504 keer gelezen
Nieuws

Van op de ruimtehaven Bajkonoer in Kazachstan is vandaag met succes een nieuwe hoofdbemanning naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, zo heeft de vluchtleiding (Tsoup) nabij Moskou bekendgemaakt.

Precies zoals gepland vertrok om 06.04 uur Belgische tijd een Sojoez-draagraket. Zowat negen minuten later kwam daarvan de capsule Sojoez TMA-18 vrij die zich zondag om 07.26 uur Belgische tijd aan de nieuwe Russische Pojskmodule van het ISS zal vasthechten.

De Sojoez vervoert de Russische kosmonauten Michail Kornijenko (49) en Aleksandr Skvorzov (43), en de Amerikaanse astroanute Tracy Caldwell Dyson (40). Volgens de vluchtleiding voelen de drie zich goed. Voor de twee Russen is het hun eerste ruimtevlucht.

Het drietal keert op 16 september naar de Aarde terug. Op hun programma staan talrijke wetenschappelijke experimenten. Het gaat onder andere om het op voorhand detecteren van aardbevingen. Kornijenko is ook van plan te voetballen, maar hoe is onduidelijk.
Het welkomstcomité aan boord van het ISS bestaat uit de Amerikaan Timothy Creamer, de Japanner Soichi Noguchi en de Rus Oleg Kotov.

Maandag vertrekt van op Cape Canaveral in Florida ook het ruimteveer Discovery naar het ISS, om er woensdag te koppelen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onbemande cargo naar ISS gelanceerd
Lees ook: Baan ISS succesvol verhoogd
Lees ook: Frank De Winne begroet nieuwe collega in ISS
Lees ook: Ruimterobot Dextre krijgt ogen
Lees ook: Zuurstofvoorziening in ISS
Lees ook: Endeavour succesvol aan Endeavour gekoppeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.