Nieuws

Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel

Geplaatst op 08-04-2010 om 14u57 door Bert Carrein - 1933 keer gelezen
Nieuws

De geboorte van de allerzwaarste sterren — sterren die tien tot honderd keer zo zwaar zijn als onze zon — stelt sterrenkundigen al decennialang voor een raadsel. Sterren ontstaan als een grote gaswolk in de ruimte onder zijn eigen gewicht samentrekt. Zodra de dichtheid en temperatuur in het centrum van de gaswolk hoog genoeg zijn, begint waterstof tot helium te fuseren, en gaat de ster stralen.

De zwaarste sterren ontbranden echter al terwijl de gaswolk nog aan het samentrekken is. De intense ultraviolette straling die daarbij vrijkomt zou het omringende gas moeten wegblazen, waardoor de verdere aangroei van de ster wordt voorkomen. Amerikaanse en Mexicaanse wetenschappers geven daar een verklaring voor. In de gaswolk waarin een zware ster geboren wordt, ontstaan onder invloed van de zwaartekracht draderige structuren waar de gasdichtheid hoger is dan elders.

Steeds als de ster door zo'n filament heen trekt, schermt deze het gas in de omgeving af tegen de intense straling van de ster-in-wording. En daardoor kan de groei van de ster nog doorgaan terwijl hij al ontvlamd is.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Exoplaneet doet ster ompolen
Lees ook: Ster ontploft binnen andere ster
Lees ook: Pleiaden en Sterrenstof
Lees ook: Astronomen ontdekken zwaarste ster ooit
Lees ook: Rotatie van sterren toch niet zo evident?
Lees ook: Waterdamp in oude ster ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.