Nieuws

Aarde had al vroeg een magnetisch veld

Geplaatst op 08-04-2010 om 19u50 door Bert Carrein - 2895 keer gelezen
Nieuws

Het magnetisch veld van de aarde is mogelijk al 3,45 miljard jaar oud. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers uit analyse van oeroude stenen uit de Zuid-Afrikaanse Barberton Greenstone Belt. Het aards magneetveld uit die tijd, ruim half zo sterk als tegenwoordig, is in die stenen bewaard gebleven.

De ontdekking is belangrijk, omdat het magneetveld de aarde beschermt tegen schadelijke straling en geladen deeltjes met een hoge energie die van de zon afkomstig zijn. Die bescherming maakt het leven op aarde mogelijk. De nieuwe datering van het ontstaan van het aardmagnetisch veld valt aardig samen met de datering van de vroegste sporen van leven op aarde.

Het oudste gesteente waarin tot op heden aanwijzingen voor aards magnetisme waren gevonden was 3,2 miljard jaar oud. John Tarduno van de universiteit van Rochester in New York verzamelde in Zuid-Afrika 3,45 miljard jaar oud vulkanisch gesteente. Dit gesteente, daciet, bevat millimetergrote kwarts- en veldspaatkristallen met magnetiet, insluitsels van ijzeroxide die zich bij de stolling van het gesteente hebben gericht naar het aardmagnetisch veld uit die tijd.

Met zeer gevoelige apparatuur kon Tarduno het bestaan van de oude vastgezette ‘kompasnaalden’ aantonen. Het oudste bewijs voor een aardmagnetisch veld valt nu samen met de vroegste schatting voor het moment waarop door de geleidelijke afkoeling van de aarde een binnenkern en een buitenkern ontstond. De vaste binnenkern begint tegenwoordig vanaf een diepte van 5.150 kilometer, de vloeibare buitenkern ligt tussen 5.150 kilometer en 2.900 kilometer.

De aarde dankt zijn magnetisch veld aan convectiestromen die optreden in metaalmengsels in dit vloeibare, buitenste gedeelte van de aardkern. Die stromen worden beïnvloed door de rotatie van de aardas en door opwarming vanuit het binnenste van de aarde.

Net als in de buitenste zone van de aardkern stroomt er ook lading door het binnenste van de zon. Dat resulteert in zonnevlammen die elektromagnetische straling genereren en zonnewind: een stroom elektrisch geladen deeltjes die zich door het zonnestelsel beweegt.

Volgens Tardunao maken waarnemingen aan jonge sterren het aannemelijk dat de elektromagnetische straling en de zonnewind 3,5 miljard jaar geleden wel honderd keer sterker was dan tegenwoordig. De combinatie van een sterkere zonnewind met een zwakker aardmagnetisch veld betekende dat lichte moleculen zoals waterstof, en daarmee water, 3,5 miljard jaar geleden sneller uit de atmosfeer verdwenen dan tegenwoordig.

Bron: THe Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NRC)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe zeeweg
Lees ook: Vreemde invloed van zonnewind
Lees ook: Gat in de ozonlaag aanzienlijk kleiner
Lees ook: Aardse leven deels afkomstig van buitenaf?
Lees ook: De aarde bestookt door energierijke elektronen
Lees ook: Oude meteorieten opsporen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.