Nieuws

Een supersonische knal betrapt

Geplaatst op 15-04-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 6622 keer gelezen
Nieuws

Is dit hoe een supersonische knal er uit ziet? Wanneer een vliegtuig sneller dan het geluid vliegt, dan kunnen geluidsgolven die door dat vliegtuig worden uitgezonden er niet vooruit reizen, maar hopen zich op in een kegel achter het vliegtuig.

Wanneer deze schokgolf passeert hoort een waarnemer opeens al het lawaai dat over een langere periode door het vliegtuig werd uitgezonden: een supersonische knal. Wanneer een vliegtuig versnelt om nèt de geluidsbarrière te doorbreken, dan kan zich echter een vreemde wolk vormen. Over de precieze oorsprong van deze wolk bestaat nog onenigheid.

De heersende theorie is, dat ter plaatse van het vliegtuig een plotselinge afname in de luchtdruk optreedt, beschreven door een zogenaamde Prandtl-Glauert singulariteit, waardoor daar kleine waterdruppeltjes uit de afgekoelde vochtige lucht kunnen condenseren. Hierboven is een F/A-18 Hornet te zien, die gefotografeerd werd precies toen deze door de geluidsbarrière brak.

Grote meteoren en de Space Shuttle veroorzaken veelvuldig hoorbare supersonische knallen voordat ze tot onder de geluidsnelheid zijn afgeremd door wrijving met de aardatmosfeer.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Luitenant-ter-Zee 3e klasse John Gay, USS Constellation, Amerikaanse Marine

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: japanse sonde maakt film van opkomende aarde
Lees ook: Hoe donker is de nachthemel?
Lees ook: De aarde bestookt door energierijke elektronen
Lees ook: Begin van de herst
Lees ook: Vulkaanuitbarsting doode alle leven in zee
Lees ook: West-Europa warmt tweemaal zo snel op

Bekijk alle berichten uit deze categorie.