Nieuws

Meest nabije bruine dwerg ontdekt

Geplaatst op 12-04-2010 om 18u40 door Stefan De Decker - 1756 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers van Universiteit van Hertfordshire in het Verenigd Koninkrijk hebben de bruine dwerg ontdekt dankzij het infrarode licht dat ze uitstraalt. Bruine dwergen zijn namelijk mislukte sterren die niet genoeg massa hebben voor een kernreactie en zijn dus veel koeler dan gewone sterren.

Het object UGPS0722-05 bevindt zich op een afstand van ongeveer 9.6 lichtjaar van de aarde. Momenteel is de afstandsbepaling nog niet exact maar over enkele weken zullen bijkomende observaties de afstand met grote precisie bepalen. De vorige record houder, een paar van bruine dwergen bevindt zich op 11.8 lichtjaar. Hiermee is het de 7e meest nabije ster van de zon, ongeveer 2 keer zo ver als Proxima Centauri onze ster haar meest nabije buur.

De nieuwe bruine dwerg is meteen ook de koudste die tot op heden ontdekt is: haar temperatuur is tussen 130 en 230 C°. Er zouden 3.8 miljoen exemplaren van deze bruine dwerg nodig zijn om evenveel energie als onze zon te produceren. Ze is ongeveer zo groot als Jupiter, maar weegt 5 tot 30 keer zoveel.

De survey die UGPS0722-05 heeft ontdekt, heeft nog maar enkele procenten van de hemel afgespeurd dus er kunnen nog veel bruine dwergen ontdekt worden.

Bron: New Scientist

Gerelateerde berichten

Lees ook: Bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Ultrakoele subdwergen volgen merkwaardige banen
Lees ook: Is ontdekt hemellichaam reuzenplaneet of bruine dwerg?
Lees ook: Extreem lichte bruine dwergen ontdekt
Lees ook: Koelste bruine dwergster tot nu toe ontdekt
Lees ook: Bruine dwergen schaarser dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.