Nieuws

De Hercules cluster van melkwegstelsels

Geplaatst op 17-04-2010 om 12u18 door Bert Carrein - 4739 keer gelezen
Nieuws

Dit zijn melkwegstelsels in de Hercules Cluster, een archipel van "eiland universi" op slechts 500 miljoen lichtjaar afstand. Deze cluster, ook bekend als Abell 2151, barst van de gas- en stofrijke, stervormende spiraalstelsels, maar telt relatief weinig elliptische stelsels, die maar heel weinig gas en stof en de bijbehorende pasgeboren sterren bevatten.

De kleuren in deze opmerkelijk diepe composietafbeelding tonen duidelijk, dat de stervormende melkwegstelsels blauwer zijn en dat melkwegstelsels met oudere sterpopulaties een ietwat gelige tint hebben. De scherpe opname van het centrum van de cluster bestrijkt ongeveer een halve graad aan de hemel, wat overeen komt met zo'n 4 miljoen lichtjaar op de geschatte afstand van de cluster.

In dit kosmische vergezicht lijken veel stelsels met elkaar te botsen of samen te smelten, terwijl andere een vervormd uiterlijk hebben — overtuigend bewijs dat melkwegstelsels in clusters vaak met elkaar in zwaartekrachtswisselwerking verkeren. Het is zelfs zo, dat men denkt dat de Hercules Cluster zelf het waarschijnlijke resultaat is van de nog altijd voortdurende versmelting van kleinere clusters van melkwegstelsels en dus vergelijkbaar is met jonge clusters in het verre, vroege Heelal.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Tony Hallas

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Drie melkwegstelsels in Draco
Lees ook: Markarian's ogen
Lees ook: Twee sterrenstelsels in onze buurt op ramkoers
Lees ook: Vorming van allereerste sterrenstelsels gesimuleerd
Lees ook: Donkere en zichtbare materie in sterrenstelsels: werken ze samen?
Lees ook: De reusachtige radiolobben van Fornax A

Bekijk alle berichten uit deze categorie.