Nieuws

Astronomenteam kijkt verder dan ooit terug in de tijd

Geplaatst op 01-09-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1898 keer gelezen
Nieuws

Een team van Duitse en Japanse wetenschappers heeft naar eigen zeggen verder dan ooit teruggekeken in de tijd, al was het beeld van een cluster van sterrenstelsels op 9,6 lichtjaar van ons wat wazig.

Met behulp van de Europese ruimteröntgentelescoop XMM-Newton vond een team rond Masayuki Tanala van de Universiteit van Tokio en Alexis Finoguenov van het Max Planck Instituut voor Astrofysica nabij München een cluster van sterrenstelsels waarvan het licht er 9,6 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken.

Het object dateert van kort na het ontstaan van het heelal, 13,7 miljard jaar geleden. Het nieuw record verslaat het vorige met 0,4 miljard jaar. "Hoewel de röntgenstraling van het sterrenstelsel moeilijk te detecteren was, konden de vorsers duidelijk de aanwezigheid van hete gassen zien", aldus Finoguenov.

De cluster bestaat uit volwassen en massarijke sterrenstelsels. Clusters van sterrenstelsels zijn de grote bouwstenen van de kosmos. Onze eigen Melkweg maakt deel uit van de Virgo-cluster die tot 2.000 sterrenstelsels kan omvatten. Het onderzoek is ook gedaan met de Subara-telescoop op Hawai in het bijna-infrarode licht.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Grafietnaalden in de ruimte?
Lees ook: Ruimtetelescoop ontmaskert nieuwe cluster
Lees ook: Inzichten in samenstelling heelal onjuist?
Lees ook: Grootste 3D-kaart van het heelal onthuld
Lees ook: Internet zoekactie levert interstellaire stofdeeltjes op
Lees ook: Melkwegstelsels in de Perseuscluster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.