Nieuws

Vier decennia oude mysteries op Mars opgelost

Geplaatst op 27-05-2010 om 20u59 door Bert Carrein - 2347 keer gelezen
Nieuws

Data van de Amerikaanse sonde Mars Reconaissance Orbiter hebben geholpen een paar mysteries rond Mars en klimaatverandering op de Rode Planeet uit te klaren, zo heeft de NASA in het wetenschappelijke vakblad Nature bekendgemaakt.

Met behulp van het Sharad-instrument bewezen wetenschappers het ontstaan van spiraalvormige troggen en een kloof op de noordelijke ijskap van Mars. De spiralen worden gevormd door winden met een groot soortelijk gewicht die afgebogen worden door de zogenaamd 'corioliskracht'.

Sedert 1972 wordt gediscussieerd over het ontstaan van de "Chasma Boreale", een kloof op de noordelijke ijskap van Mars die even lang is als de Grand Canyon, maar veel breder en dieper. Ook spiraalvormige kloven op de ijskap zorgden de afgelopen jaren voor veel discussie.

Katabische winden, die ontstaan door koude lucht met een groot soortelijk gewicht, razen van de polen over de ijskap. Terwijl de winden naar beneden waaien, worden ze afgekeerd door de corioliskracht die ontstaat door de rotatie van de planeet in de ruimte, "aldus Jack Holt en Isaac Smith van de universiteit van Texas. Diezelfde corioliskracht zorgt in het noordelijk halfrond op Aarde voor een afbuiging van de winden naar rechts. "Door de krachten die op die winden inwerken, worden spiraalvormige troggen gevormd".

De huidige theorie rechtvaardigt een hypothese van Alan Howard uit 1982, gebaseerd op lageresolutie beelden van de Viking-missie naar Mars.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zeer zuiver ijs op noordpool van Mars
Lees ook: Mogelijk ijs onderaan marslander gevonden
Lees ook: Nieuwse inzichten over water op de Rode Planeet
Lees ook: De gespikkelde duinen op Mars
Lees ook: Schommelingen zorgen voor ijstijden op Mars
Lees ook: Nieuwe perspectieven voor een nat Mars-verleden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.