Nieuws

Japan wacht nakende terugkeer van asteroïdensonde nagelbijtend af

Geplaatst op 11-06-2010 om 16u46 door Bert Carrein - 1396 keer gelezen
Nieuws

Als alles goed gaat, moet de door pech achtervolgde Japanse asteroïdeverkenner Hayabusa zondag landen op Woomera in Australië. De sonde zou als eerste stof moeten meehebben van een asteroïde en wordt het tweede snelst door mensenhanden gemaakte tuig dat de atmosfeer zal doorklieven.

De Hayabusa ("valk') vertrok op 9 mei 2003 naar de zowat 300 miljoen km van ons verwijderde steenklomp Itokawa. Na een reis van zowat 2 miljard km bereikte de onbemande sonde op 12 september 2005 haar doel om eerst gedetailleerde foto's te maken. In november moest het tuig dan twee keer landen op het 535 meter lange hemellichaam en er bodemstalen verzamelen. Maar of dit gelukt is, is een open vraag.

Ofschoon dit al niet voldoende was, verloor een van de motoren brandstof en viel de communicatie uit. In voorjaar 2006 gaf de Hayabusa dan toch weer een teken van leven. Toen sputterden de ionenmotoren en werkte nog slechts één van de vier, werden ook de batterijen nukkig, en vielen twee van de drie systemen voor standbepaling uit. De tocht duurde daardoor drie jaar langer.

Uiteindelijk moet na een reis van 6 miljard km op de Australische raketbasis Woomera een container ter grootte van een printer en voorzien van een hitteschild landen. Daarin zou er stof moeten zitten van de aardappelvormige asteroïde. Dergelijke hemellichamen moeten informatie opleveren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Eenmaal teruggebracht naar Japan, mogen eerst plaatselijke wetenschappers naar de stofdeeltjes graaien, daarna popelende vorsers uit Australië en de VS. Prijskaartje: 115 miljoen euro.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vermiste planetoide terecht
Lees ook: Duits ruimtevaartbureau wil asteroïden opsporen
Lees ook: Pallas is intacte protoplaneet uit ontstaanperiode zonnestelsel
Lees ook: Rosetta’s blind date met Lutetia
Lees ook: Planetoïde bestaat uit drie delen
Lees ook: Kleine planetoïden kunnen binnenin hete ovens zijn

Bekijk alle berichten uit deze categorie.