Nieuws

Rosetta triomfeert

Geplaatst op 12-07-2010 om 13u47 door - 2118 keer gelezen
Nieuws

Asteroïde Lutetia heeft zich onthuld als een gehavende wereld verminkt met kraters. Jawel, ESA’s Rosetta missie heeft de eerste close-up beelden van asteroïde Lutetia doorgezonden, waaruit blijkt dat Lutetia hoogstwaarschijnlijk nog een overlevende is uit de gewelddadige periode dat ons zonnestelsel geboren werd.

De hele operatie is een groot succes te noemen, waarbij Rosetta een foutloos parcours aflegde. Rosetta naderde de asteroïde tot op een afstand van 3126 km.

Op de haarscherpe beelden valt onmiddellijk het groot aantal kraters op als gevolg van de vele inslagen gedurende de 4,5 miljard jaar dat de asteroïde al bestaat. De beelden bevestigen dat Lutetia een eerder langwerpig lichaam heeft, waarbij de langste zijde ongeveer 130 km lang is.

Rosetta vloog de asteroïde voorbij met een snelheid van 15 km per seconde, en hoewel de passage slechts een minuut duurde waren sommige instrumenten al uren en zelfs dagen op voorhand aan het werk. Ook de dagen na de passage zal Rosetta de asteroïde nog onderzoeken. De eerste beelden werden kort na de passage al doorgezonden.

Lutetia was tot hiertoe altijd al een mysterie geweest omdat de telescopen op Aarde vaak tegenstrijdige beelden toonden. Op sommige beelden leek het of de asteroïde tot een type C asteroïde behoorde en nog een primitief overblijfsel is van het ontstaan van ons zonnestelsel. Door andere telescopen leek de asteroïde meer een type M asteroïde te zijn. Asteroïden van dit type worden dan weer geassocieerd met ijzeren meteorieten. Ze zijn ook meer roodachtig van kleur en worden geacht fragmenten te zijn van grotere objecten.

De nieuwe beelden van Lutetia, alsook de andere gegevens die de instrumenten van Rosetta verzamelden, zullen hierin klaarheid scheppen. Al zal het nog even wachten zijn tot er ook gegevens over de samenstelling van de asteroïde beschikbaar zijn.

Rosetta gebruikte tijdens de operatie een uitgebreid scala van sensoren, waarbij ook gezocht werd naar een mogelijk ijle atmosfeer, magnetische effecten, alsook werd de samenstelling en de dichtheid van de asteroïde bestudeerd. Ook probeerde men stofdeeltjes te vangen die mogelijk in de buurt van de asteroïde zweven.

De passage verwezenlijkte één van de belangrijkste doelstellingen van Rosetta. Het ruimtetuig zal nu verder reizen naar komeet Churyumov-Gerasimenko. Een rendez-vous met dit hemelobject wordt in 2014 verwacht. Rosetta zal de komeet dan maandenlang volgen, tot aan het dichtste punt met onze zon. In november 2014 zal Rosetta dan Philae lanceren, die een landing zal maken op de kern van de komeet.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: www.esa.int

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deskundigen willen actieplan tegen asteroïden
Lees ook: Voor het eerst waterijs op asteroïde gevonden
Lees ook: Hayabusa zal als kunstplanetoïde gebruikt worden
Lees ook: Reconstructie van planetoïde Eros
Lees ook: Vreemde asteroïde ontdekt
Lees ook: Capsule Hayabusa geborgen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.