Nieuws

Meer vrijkomende energie bij 'tegendraadse' zwarte gaten

Geplaatst op 31-08-2010 om 11u02 door Bert Carrein - 1876 keer gelezen
Nieuws

Superzware zwarte gaten die tegen de hen omringende materieschijf in draaien, produceren sterkere straalstromen dan meedraaiende zwarte gaten. Dat blijkt uit onderzoek door sterrenkundigen van een aantal Amerikaanse instituten. De zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels bevatten vele miljoenen zonsmassa's aan materie.

Het gas en stof dat zij uit hun omgeving aantrekken, verzamelt zich in eerste instantie in een schijf die rond het zwarte gat draait. Een deel van die hete materie verdwijnt echter niet in het zwarte gat, maar wordt in twee smalle bundels of jets terug de ruimte in geblazen. Elk zwart gat draait om zijn as, en dat kan in twee richtingen: met de omringende materieschijf mee of daar tegenin. Heel lang dachten sterrenkundigen dat snel roterende zwarte gaten de krachtigste jets hadden. Maar dat idee klopt niet.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat meedraaiende zwarte gaten zwakke of zelfs helemaal geen jets hebben en 'tegendraadse' zwarte gaten juist krachtige jets. Het verschil in 'spuitkracht' zou ontstaan doordat er bij tegendraadse zwarte gaten meer ruimte zit tussen het zwarte gat en de binnenrand van de materieschijf. In deze leegte kunnen gemakkelijker magnetische velden ontstaan, die de jets aandrijven.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zwartegatenjagers vestigen nieuw afstandsrecord
Lees ook: Dubbel zwart gat in 3C 75
Lees ook: Magnetar zet theorie over zwarte gaten op haar kop
Lees ook: Een superzwaar zwart gat: het bestaat
Lees ook: Zwart gat regelt zijn eigen gewicht
Lees ook: Reeds in beginjaren van het universum vraatzuchtige zwarte gaten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.