Nieuws

Sterrenstelsels gecategoriseerd door computers

Geplaatst op 19-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1754 keer gelezen
Nieuws

Britse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om computers het verschil te laten zien tussen het ene soort sterrenstelsel en het andere. De betrouwbaarheid ervan is verrassend groot. Er zijn miljarden sterrenstelsels in het heelal, in allerlei soorten en maten.

Deze stelsels kunnen ruwweg in drie categorieën worden ingedeeld: elliptische, spiraalvormige en onregelmatige. Tot nog toe worden de vele sterrenstelsels die bij de verschillende hemelinventarisaties zijn vastgelegd stuk voor stuk door mensenogen bekeken. Deels gebeurt dat door vrijwilligers, zoals in het geval van het Galaxy Zoo­project, waarbij 250.000 deelnemers inmiddels 60 miljoen sterrenstelsels naar soort hebben ingedeeld.

Op basis van de Galaxy Zoo­ classificaties hebben sterrenkundigen nu een algoritme ontwikkeld waarmee een computer sterrenstelsels kan leren sorteren. Tot nog toe haalden zulke computer­programma's geen hoog rendement. De ontwikkelaars waren dan ook blij verrast dat hun methode een score van 90 procent weet te halen.

De timing is goed, want de komende jaren zullen nieuwe opnamen van vele honderden miljoenen sterrenstelsels beschikbaar komen, die allemaal 'bekeken' moeten worden. Het doel van de vele classificaties is om een beter beeld te krijgen van het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel
Lees ook: Röntgensatelliet vindt metalen in cluster van sterrenstelsels
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672
Lees ook: NGC 4449: Close-up van een klein melkwegstelsel
Lees ook: NGC 1316: Nadat melkwegstelsels botsen
Lees ook: Sterke zwaartekrachtwerking tussen M33 en Andromeda

Bekijk alle berichten uit deze categorie.