Nieuws

Aarde en Maan minder oud dan gedacht?

Geplaatst op 26-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 3672 keer gelezen
Nieuws

Aarde en maan zijn misschien wel 150 miljoen jaar jonger dan gedacht. Dat schrijven Deense onderzoekers in Earth and Planetary Science Letters (15 juni). Wetenschappers gaan ervan uit dat aarde en maan zijn voortgekomen uit een botsing tussen twee oerplaneten ter grootte van Venus en Mars. Tot nog toe werd aangenomen dat deze botsing plaatsvond toen het zonnestelsel nog maar 30 miljoen jaar oud was ­ dat wil zeggen: 4,537 miljard jaar geleden.

Maar nieuwe ouderdomsbepalingen, gebaseerd op het verval van het radioactieve element hafnium in het stabiele element wolfraam, komen iets later in de tijd uit. Hafnium kwam van nature voor in de oermaterie waaruit aarde en maan zijn ontstaan. Bij hafniumdateringen is er steeds van uitgegaan dat het wolfraam dat op het moment van de botsing al gevormd was naar de kern van de aarde is gezakt.

Maar nieuwe modelberekeningen laten zien dat de vloeibare massa van gesteente en metalen die bij de botsing ontstond waarschijnlijk veel minder homogeen was dan gedacht. Dat betekent dat destijds lang niet alle reeds aanwezige wolfraam in de aardkern is terechtgekomen. En dat heeft tot gevolg dat de bestaande ouderdomsbepalingen van aarde en maan niet helemaal betrouwbaar zijn.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: In de toekomst gebrek aan ruimte?
Lees ook: Van Allen-gordels geven geheimen niet prijs
Lees ook: Opwarming door de mens geloofwaardig
Lees ook: De zeespiegel stijgt zeer snel
Lees ook: japanse sonde maakt film van opkomende aarde
Lees ook: Algemeen verbod op wapens in de ruimte?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.