Nieuws

Complexe gasbollen

Geplaatst op 30-06-2007 om 10u28 door Bert Carrein - 2949 keer gelezen
Nieuws

Alpha Andromedae - ook wel Alpharatz genoemd - vormt de helderste ster van het sterrenbeeld Andromeda en is door haar relatief korte afstand van de aarde (ongeveer 100 lichtjaar) een van de helderste sterren aan het firmament. Opvallend aan Alpha Andromeda is dat ze enerzijds zeer rijk is aan scheikundige elementen zoals kwik en mangaan, maar dat ze anderszijds geen detecteerbaar magnetisch veld bezit - dat maakt dat ze als grote ster wel degelijk een uitzondering is.

Een magnetisch veld zorgt bij de meeste sterren - ook dus bij de zon - voor stromingsprocessen in de steratmosfeer. Doordat de atmosfeer van een planeet in tegenstelling tot die van een ster doorgaans bestaat uit niet-geladen deeltjes, zoals zuurstof- en stikstofmoleculen zien we zulke magnetische stromingen niet in onze aardse lucht. Voor de eerste keer hebben astronomen weerfenomenen zoals we die op aarde gewend zijn opgemerkt bij een ster. De atmosferische stromingsprocessen die op aarde voorkomen zijn verantwoordelijk voor het alledaagse weer, inclusief fenomenen zoals wolken, stormen en inversies.

Ook op enkele grotere planeten zoals Jupiter kunnen we van weerfenomenen spreken. Tot nu toe waren deze typisch aardse weerfenomenen nog nooit bij sterren waargenomen. Net omdat Alpha Andromedae geen magnetisch veld van enige betekenis bezit, was de kans reëel dat deze ster ook over een soort van 'weer' zou kunnen beschikken.

Astronomen van de universiteit van Uppsala in Zweden konden nu een aantal wolken van kwik opmerken in de buurt van de evenaar van de ster, wolken die zich in de loop van de tijd verplaatsen en ook van grootte veranderen. Volgens de astronomen worden die variaties mogelijk mee veroorzaakt door de aantrekking van een naburige ster, die een soort van getijdenwerking op Alpha Andromedae veroorzaakt. Maar vooralsnog hebben ze geen afdoende verklaring voor 'het weer' op Alpha Andromeda.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Great Worldwide Star Count
Lees ook: Reusachtige magnetisch lus ontdekt in beroemde dubbelster
Lees ook: Voor het eerst details van ster buiten Melkweg
Lees ook: Sterren met enorme snelheden
Lees ook: De drie poolsterren
Lees ook: Nieuwe sterren ontstaan door schokgolven van zware ster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.