Nieuws

Venus had vroeger veel meer water

Geplaatst op 25-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 3201 keer gelezen
Nieuws

De planeet Venus had ruim vier miljard jaar geleden veel meer water dan nu. Maar modelberekeningen, gebaseerd op gegevens die met de Europese ruimtesonde Venus Express zijn verzameld, wijzen erop dat het er bepaald geen natte boel was. Afgezien van haar afmetingen lijkt Venus nauwelijks op de aarde.

Het is er heter dan in een oven, en er is vrijwel geen water te vinden. Toch hebben de beide planeten veel gemeen. De diverse overeenkomsten en verschillen worden deze week besproken tijden een wetenschappelijke conferentie in Frankrijk. Uit waarnemingen van de Venus Express blijkt dat Venus grote hoeveelheden water moet zijn kwijtgeraakt. Dat komt doordat de ultraviolette straling van de zon de watermoleculen in de atmosfeer stukslaat.

Elk watermolecuul valt daarbij uiteen in twee waterstofatomen en één zuurstofatoom, die de ruimte in verdwijnen. Hieruit kan worden afgeleid dat Venus vroeger natter was dan nu. Maar dit betekent nog niet dat de planeet oceanen heeft gehad, zoals sommige wetenschappers hebben geopperd. Franse modelberekeningen laten zien dat de aanwezigheid van water zich beperkte tot de atmosfeer. En zelfs die waterdamp is waarschijnlijk al kort na het ontstaan van Venus verdwenen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Venus zorgt voor explosie aan UFO-meldingen
Lees ook: Venus ontsluierd
Lees ook: Venus nabij benedenconjunctie
Lees ook: Misschien toch actieve vulkanen op Venus
Lees ook: Messenger en Venus Express onderzoeken dampkring Venus
Lees ook: Maan verduistert Venus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.