Nieuws

Ruimtewandelingen voor herstellen koelsysteem ISS

Geplaatst op 03-08-2010 om 10u34 door Bert Carrein - 1611 keer gelezen
Nieuws

Opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zullen twee ruimtewandelingen moeten verrichten om een uitgevallen koelingsysteem te herstellen. Door de panne dienden sommige systemen van de spacemeccano uitgeschakeld.

Waar eerst voor donderdag een ruimtewandeling was voorzien om een defect geraakte ammoniakpomp aan te pakken, moeten de Amerikanen Doug Wheelock en Tracy Caldwell Dyson twee keer naar buiten, de eerste keer vrijdag al. Het duo moet eerst de defecte pomp verwijderen. Dit is een technische uitdaging want er dienen tevens met ammoniak onder druk gebrachte elementen worden weggenomen. Daarna moeten de twee een reservemodule van 355 kilo installeren die zich tien meter verderop bevindt. De klus omvat ook de herbekabeling van de nieuwe eenheid.

Het uitgevallen systeem is een van de twee die ervoor moeten zorgen dat de elektronica niet oververhit geraakt. Tengevolge van een opstoot van stroom gaf het op ammoniak gebaseerde systeem zaterdag de geest.

De NASA beklemtoont dat de zes opvarenden van het ISS niet in gevaar zijn. De vluchtleiding werkt nog steeds details voor de eerste ruimtewandeling uit. Indien er meer voorbereidingen nodig zijn, is uitstel niet uitgesloten, aldus vluchtdirecteur Courtenay McMillan. Alle kritische en vele niet-kritische systemen van de spacemeccano zijn nog steeds operationeel. Er zou pas een probleem ontstaan als het tweede systeem ook uitvalt vooraleer het eerste is hersteld.

De NASA was erop voorbereid dat het systeem op een dag zou crashen na zowat 100.000 uren te hebben gewerkt en heeft uit voorzorg buiten vier extra-eenheden in reserve gehouden.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Reparaties ISS geslaagd
Lees ook: Belgische instrumenten geativeerd
Lees ook: Een boemerang komt ook in de ruimte terug
Lees ook: Twee ruimtewandelingen ter vervanging ammoniakpomp
Lees ook: Europese cargo krijgt groen licht voor koppeling
Lees ook: Technische problemen bij ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.