Nieuws

Onbemande Russische cargo wordt nieuw ruimtelab

Geplaatst op 01-09-2010 om 13u19 door Bert Carrein - 2990 keer gelezen
Nieuws

Na het ontkoppelen van een onbemande Russische ruimtecargo van het Internationaal Ruimtestation ISS is nu een nieuw ruimtelab ontstaan, zo heeft een woordvoerder van de Russische vluchtleiding (Tsoup) bekendgemaakt.

Om 13.22 uur Belgische tijd maakte de Progress M- 06M zich los van de Russische Zvezdamodule van het ISS, om een week lang te dienen voor het experiment "Radar-Progress". Daarvoor is wat brandstof in de tank gehouden.

Het experiment bestaat erin dat wetenschappers met uitrusting op de grond de dichtheid, omvang en reflectie-eigenschappen van de ionosfeer rond het ruimtetuig meten, wanneer de motoren tot ontbranding komen. Die draaien op vloeibare brandstoffen, aldus het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

Sinds de herfst van 2007 gebruikt Moskou bijna al zijn afgedankte ruimtecargo's als wetenschappelijke modules na afkoppeling. "Deze praktijk wordt voortgezet", luidde het in de Tsoup.

Volgeladen met afval moet de Progress op 6 september de atmosfeer weer induiken om daar op te branden. Wat overblijft ploft in het "satellietenkerkhof" in de Stille Oceaan. De Progress M-06M is de ISS-geschiedenis ingegaan als een cargo die niet meteen kon aanmeren aan het ISS.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimteschip met kernreactor?
Lees ook: Energija wil nieuwe spaceshuttle bouwen
Lees ook: Geen nieuw onderzoek naar dood Joeri Gagarin
Lees ook: Graafmissie op marsmaan Phobos uitgesteld
Lees ook: Monument voor Russische ruimtehond Laika
Lees ook: Rusland gaat hotel in de ruimte bouwen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.