Nieuws

Mysterieuze gloed uit sterrenstelsels ontrafeld

Geplaatst op 30-09-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2036 keer gelezen
Nieuws

Dertig jaar geleden ontdekten sterrenkundigen dat ons Melkwegstelsel en sterrenstelsels in het heelal een mysterieuze gloed van infraroodstraling uitzenden. Door laboratoriumonderzoek hebben NASA­ wetenschappers nu ontdekt waar die gloed vandaan komt. De bron blijkt te bestaan uit roetachtige deeltjes in de ruimte ­ zogeheten polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's.

Voor dit onderzoek zijn in het laboratorium de omstandigheden van de ruimte nagebootst. Daarbij is gekeken naar de soorten licht die PAK's in het luchtledige bij temperaturen van ­270 tot +1000 graden Celsius uitzenden. Dat heeft geresulteerd in een database van bijna zevenhonderd spectra, waaruit blijkt dat de ruimte wemelt van de PAK's.

Veelal betreft het exotische soorten die op aarde niet worden aangetroffen. De roetachtige deeltjes zijn waarschijnlijk afkomstig van koele, koolstofrijke sterren. De deeltjes, die ongeveer ontstaan zoals in de uitlaatgassen van een verbrandingsmotor, worden door de sterrenwind de ruimte in geblazen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Hercules cluster van melkwegstelsels
Lees ook: Arp 188 en de Getijdestaart van het Kikkervisje
Lees ook: Hubble fotografeert trio van stelsels
Lees ook: Vreemde botsing van stelsels
Lees ook: NGC 4676: Wanneer Muizen Botsen
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672

Bekijk alle berichten uit deze categorie.