Nieuws

NASA brengt luchtvervuiling van de wereld in kaart

Geplaatst op 03-10-2010 om 13u18 door Bert Carrein - 14580 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers proberen al lang de luchtvervuiling te meten, maar tot nu toe was het niet mogelijk dat accuraat te berekenen. NASA heeft met de hulp van satellieten de verdeling van de luchtvervuiling in de wereld in kaart gebracht.

De kaart zal een belangrijk instrument worden voor wetenschappers die het optreden van vroegtijdige sterfte onderzoeken. In de ontwikkelingslanden worden bijvoorbeeld toestellen gebruikt om de aanwezigheid van deeltjes van maximaal 2,5 micrometer in diameter vast te stellen. Die deeltjes zijn al klein genoeg om in de longen verstrikt te raken en astma en bronchitis te veroorzaken.

Op veel plaatsen in ontwikkelingslanden is het echter niet mogelijk om de luchtkwaliteit accuraat te meten. Met satellieten van NASA brachten twee onderzoekers de verdeling van de luchtvervuiling over de wereld in kaart. Kleine stofdeeltjes in de lucht zijn op sommige plaatsen van natuurlijke oorsprong. In gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid, zoals in het oosten van China, is de luchtvervuiling het hoogst. Dat heeft te maken met het gebruik van fossiele brandstoffen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Komende 10 jaar temperatuur stabiel
Lees ook: Recordaantal natuurrampen
Lees ook: West-Europa warmt tweemaal zo snel op
Lees ook: VS willen broeikasgassen duidelijk verminderen
Lees ook: Satelliet CryoSat moet aardse ijsmassa meten
Lees ook: Gigantisch stuk ijs breekt af bij Antarctica

Bekijk alle berichten uit deze categorie.