Nieuws

Toch weer hoop op organische moleculen in Mars' bodem

Geplaatst op 20-10-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2714 keer gelezen
Nieuws

De hoop op de aanwezigheid van organische moleculen in de bodem van de planeet Mars is weer opgeleefd. Uit experimenten die de beide Viking­ landers dertig jaar geleden hebben uitgevoerd, leek te volgen dat deze voor levende organismen cruciale bouwstenen op Mars vrijwel compleet ontbraken.

Maar een ontdekking die in 2008 is gedaan met de Marslander Phoenix werpt een ander licht op de resultaten van het Viking­onderzoek. Het draait allemaal om de chemische stof perchloraat ­ een sterk oxiderende verbinding, bestaande uit chloor en zuurstof. Perchloraat, dat in 2008 door Phoenix in de Marsbodem werd ontdekt, is onder normale omstandigheden niet schadelijk voor organische moleculen.

Bij verhitting breekt perchloraat deze moleculen echter juist snel af. Toen de Viking­landers destijds bodemmonsters na verhitting analyseerden, werden daarin slechts twee organische verbindingen aangetroffen: chloormethaan en dichloormethaan.

Volgens Mexicaanse en Amerikaanse wetenschappers die nog eens goed naar de Viking­ resultaten hebben gekeken, zijn dat nu juist de twee verbindingen die overblijven als een bodemmonster dat behalve allerlei organische moleculen óók perchloraat bevat, wordt verhit.

Een en ander betekent dat de Marsbodem wel degelijk rijk kan zijn aan organisch materiaal. Of dat inderdaad zo is, zal mogelijk blijken nadat in 2012 de nieuwe mobiele onderzoeksrobot Curiosity op Mars is afgeleverd.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA en Microsoft openen interactieve site rond Mars
Lees ook: Belg bij laatste kandidaten simulatievlucht naar Mars
Lees ook: Achtste Europese Mars Conferentie
Lees ook: Winter op Mars
Lees ook: Belgische ploeg neemt deel aan gesimuleerde Marsmissie in Utah
Lees ook: Enorme duinen op Mars verplaatsen zich

Bekijk alle berichten uit deze categorie.