Nieuws

Balkspiraalstelsel NGC 1672

Geplaatst op 18-10-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 6007 keer gelezen
Nieuws

In veel spiraalstelsels loopt er een balk door hun centrum. Zelfs ons eigen Melkwegstelsel heeft naar alle waarschijnlijkheid een bescheiden centrale balk. NGC 1672, hierboven afgebeeld, is een balkspiraalstelsel met een prominente balk dat in spectaculair detail werd vastgelegd in deze pas vrijgegeven afbeelding, die werd gemaakt door de in een baan rond de Aarde draaiende Hubble Ruimtetelescoop.

Te zien zijn ondermeer donkere filamentaire stoflanen, jonge clusters van heldere blauwe sterren, rode emissienevels van opgloeiend waterstofgas, een lange heldere balk van sterren door het centrum, en een heldere actieve kern, die waarschijnlijk een supermassief zwart gat herbergt. NGC 1672 meet ongeveer 75.000 lichtjaar in doorsnede, en licht doet er zo'n 60 miljoen jaar over om ons te bereiken.

NGC 1672 is te vinden in de richting van het sterrenbeeld Dorado (Goud- dan wel Zwaardvis) en wordt bestudeerd om uit te vinden hoe een balk bijdraagt aan de stervormingsactiviteit in de centrale delen van een melkwegstelsel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI / AURA);
Met dank aan: L. Jenkins (GSFC / U. Leicester)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 4565: Melkwegstelsel op zijn kant
Lees ook: Vreemd stoffig melkwegstelsel NGC 7092
Lees ook: De Voelsprieten: Melkwegstelsels in botsing
Lees ook: Sterke zwaartekrachtwerking tussen M33 en Andromeda
Lees ook: Hubble neemt foto van zeldzaam sterrenstelsel
Lees ook: Veranderende sterrenstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.