Nieuws

Kepler vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat

Geplaatst op 12-01-2011 om 20u08 door Bert Carrein - 2786 keer gelezen
Nieuws

De Keplersatelliet van de NASA heeft voor het eerst in zijn missie samen met telescopen op de grond een planeet buiten ons zonnestelsel gevonden die uit gesteente bestaat. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.

Op basis data die gedurende acht maanden werden vergaard, kwamen wetenschappers tot de bevinding dat exoplaneet Kepler-10b uit gesteente bestaat. "Het is het eerst solide bewijs van (het bestaan van) een gesteenteplaneet die rond een andere ster dan de onze wentelt", zegt wetenschapper Natalie Batalha van de NASA. Het hemellichaam is 1,4 keer zo groot als de aarde en is de tot nu toe kleinst ontdekte planeet buiten ons zonnestelsel.

De in maart 2009 gelanceerde en 590 miljoen dollar kostende Kepler speurt in het bijzonder naar aarde-achtige planeten in of nabij de levensvatbare zone rond sterren in onze Melkweg, in de zone van een planetair stelsel waar er vloeibaar water op het oppervlak van een planeet kan zijn. Exoplaneet Kepler-10b bevindt zich echter 20 keer dichter tot moederster Kepler-10 dan Mercurius tot onze Zon, goed voor een omloop van 0,84 dagen, en bevindt zich (dus) niet in dat levensvatbaar gebied. Kepler-10 b draait in een stelsel op meer dan 2.000 lichtjaar van ons.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vondst exoplaneten roept vragen op over ontstaan planeten
Lees ook: Eerste COROT symposium van 2 tot 5 februari in Parijs
Lees ook: Planetenjager vindt maar liefst 32 nieuwe exoplaneten!
Lees ook: Corot missie wordt met 3 jaar verlengd
Lees ook: Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak

Bekijk alle berichten uit deze categorie.