Nieuws

Zorgt fietsongeval voor uitstel Discovery?

Geplaatst op 20-01-2011 om 10u24 door Bert Carrein - 1860 keer gelezen
Nieuws

Een van de astronauten van het ruimteveer Discovery, dat na herhaaldelijk uitstel op 24 februari naar het Internationaal Ruimtestation ISS zou moeten vertrekken, is gewond geraakt bij een fietsongeval. De precieze gevolgen zijn nog onduidelijk, meldt de krant Florida Today.

Tim Kopra, een veteraan van het ISS, had eergisteren een ongeluk met een fiets. Hij raakte gewond, maar niet levensgevaarlijk, zegt de NASA, die omwille van de medische privacy geen verdere details wilde geven over de toestand van de astronaut. Er circuleren mediaberichten dat de man zijn heup zou hebben gebroken.

Kopra zou tijdens de missie in de ruimte moeten wandelen, één van de meest veeleisende jobs voor een astronaut. De NASA gaf toe "dat er een impact op de missie" kan zijn en dat dit nog wordt onderzocht. De NASA leidt geen reservebemanningen op voor shuttlevluchten. Als er toch een vervanger zou komen, zal het tijd vragen om die voor de missie in te werken.

De Discovery bleef al maanden aan de grond vanwege een verdacht waterstoflek en scheurtjes in het omhulsel van de enorme externe brandstoftank. Het veer is aan zijn laatste missie toe, net als de Endeavour die door het uitstel voor de Discovery zijn startdatum naar april verschoven zag. Er hangen ook donkere wolken boven die allerlaatste shuttlemissie, want gezagvoerder Mark Kelly is gehuwd met het Congreslid dat een goede week geleden bij een schietpartij in Arizona levensgevaarlijk gewond raakte. In dit geval is wel al een reservegezagvoerder aangesteld.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Tim Kopra zou zijn heup hebben gebroken.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA laat prijzen shuttles zakken
Lees ook: 31 mei vertrekt Discovery naar ISS
Lees ook: Vanavond vertrekt Discovery niet
Lees ook: Spaceshuttles langer in dienst?
Lees ook: Vanavond lancering Discovery live
Lees ook: Lancering van Endeavour op 11 maart

Bekijk alle berichten uit deze categorie.