Nieuws

Enorme duinen op Mars verplaatsen zich

Geplaatst op 08-02-2011 om 16u32 door Bert Carrein - 3184 keer gelezen
Nieuws

De enorme zandduinen in het noorden van Mars blijven niet zoals vroeger gedacht onbeweeglijk. Een hogedefinitiecamera op de Amerikaanse onbemande sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) toont aan dat zij plotseling maar ook traag veranderen, zo hebben wetenschappers van de Universiteit van Arizona gezegd.

De donkere duinen bedekken een oppervlak zo groot als de Amerikaanse staat Texas. Voor een observatiecampagne door de MRO was er daar weinig verandering opgemerkt en ging men ervan uit dat die duinen zich al lang geleden hadden gevormd, toen de wind op Mars nog veel krachtiger was, vertelde Candice Hansen die met het HiRiSe-instrument op de MRO werkte. Zij stond naar eigen zeggen "versteld" van het aantal en de omvang van de veranderingen in de zandduinen. De observaties duurden twee Marsjaren, wat overeenkomt met vier aardse jaren.

Wetenschappers hebben twee verklaringen, met als eerste het seizoensgebonden afsmelten van het CO2-ijs. In de winter ligt op die duinen een ijslaag. Wanneer de temperatuur in de lente weer stijgt, wordt de stikstofdioxide weer een gas. Die gasstromen destabiliseren het zand, veroorzaken zandlawines die op hun beurt nieuwe ravijnen en plateaus tot stand brengen. Een tweede verklaring is dat er op Mars krachtiger windstoten zouden zijn dan gedacht.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Overstroming op Mars verklaard?
Lees ook: Zwiters bedrijf wil met robot naar Mars
Lees ook: Nieuwse inzichten over water op de Rode Planeet
Lees ook: Belgische Umicore opnieuw op Mars
Lees ook: Marsmaantje Deimos gezien door MRO
Lees ook: Organische bouwstenen voor leven op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.