Nieuws

Sterrenwacht waarschuwt voor extreem ruimteweer

Geplaatst op 15-02-2011 om 17u54 door Bert Carrein - 6022 keer gelezen
Nieuws

Bij de Koninklijke Sterrenwacht (KSB) zijn afgelopen nacht de automatische alarmsystemen in werking getreden: op de Zon is een extreme zonnevlam waargenomen. Dat meldt de KSB, die waarschuwt voor een mogelijke impact voor onze planeet.

De vorige zonnevlam van die grootte dateert van december 2006. Sommigen opperden in 2009 zelfs dat de Zon zogenaamd "dood" zou zijn. Maar niets is minder waar, aldus de KSB.

Volgens de gespecialiseerde website spaceweater.com deed zich de eerste zogenaamde "x-flare" voor van de nieuwe zonnecyclus (die 11 jaar duurt), de 24ste cyclus. De piek was om 02.56 uur Belgische tijd.

De KSB waarschuwt op basis van satellietgegevens, onder andere van de Belgische Proba-2 satelliet, dat een plasmawolk zich richting Aarde voortbeweegt met een vermoedelijke snelheid van 1.000 km/s. Die wolk zal de Aarde donderdag treffen. Een satelliet die zich vlak voor de Aarde in het zicht van de Zon bevindt heeft ook reeds een stroom van energetische deeltjes waargenomen. Voorlopig is het stormniveau niet bereikt, voegt de KSB eraan toe.

Het ruimteweerteam moet nu in de eerste plaats de magnetische structuur van de wolk proberen te achterhalen. Die bepaalt hoe het magnetisch schild van de Aarde op de impact zal reageren. Als een aantal voorwaarden zijn voldaan, kunnen we misschien donderdag het poollicht waarnemen, zegt de Sterrenwacht.

Extreem ruimteweer kan satellieten doen uitvallen en kan gevolgen hebben voor de stroomvoorziening op Aarde.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Magnetische zonnestorm kan ons vandaag bereiken
Lees ook: Kans op poollicht
Lees ook: Poollicht vanuit de ruimte
Lees ook: Aurora in de verte
Lees ook: Nieuwe inzichten in poollichtuitbarstingen
Lees ook: Groene en zwarte poollichten boven Noorwegen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.