Nieuws

Saturnus elektrisch verbonden met één van zijn manen

Geplaatst op 28-04-2011 om 18u41 door Bert Carrein - 2392 keer gelezen
Nieuws

De reuzenplaneet Saturnus lijkt elektrisch verbonden te zijn met één van haar manen, Enceladus, meldt de NASA, parallel met publicaties in de vakbladen Nature en Geophysical Research Letters.

Wetenschappers hadden al getheoretiseerd over een elektrisch circuit op de planeet met de prachtige ringen, ook al omdat de andere gasgigant Jupiter elektrisch verbonden is met één van zijn satellieten. Data van de Cassinisonde in 2008 bevestigden dat de theorie ook opgaat voor Saturnus.

Bij Jupiter is het vooral de uitstoot van de werkende vulkanen op de maan Io die geladen deeltjes in de magnetosfeer van de planeet brengt. De beweging van de maan rond de planeet en door het magneetveld werkt als een dynamo. Er wordt een lusvormige elektrische stroom opgewekt van noordpool van planeet naar maan en verder naar de zuidpool. Daar waar de stroom bij de beide polen de atmosfeer van de planeet raakt, ontstaat poollicht, aldus allesoversterrenkunde.nl.

De rond Saturnus wentelende Amerikaanse Cassini ontdekte dat de kleine maan Enceladus, die aan zijn zuidpool ook gas en ijsachtige korrels de ruimte inblaast, op dezelfde wijze een stroomkring opwekt, die verantwoordelijk is voor een deel van de poollichtverschijnselen op Saturnus. Enceladus bevindt zich op 240.000 km van de planeet.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Saturnusmaan Enceladus

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmaan Iapetus: de beschilderde maan
Lees ook: Neon Saturnus
Lees ook: Mimas: de kleine maan met grote krater
Lees ook: Turbulentiezone om de Saturnusmaan Titan
Lees ook: Phoebe: de komeetmaan van Saturnus?
Lees ook: Klimatologisch lijkt Titan wat op de Aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.