Nieuws

Geboortegolf in onregelmatig dwergstelsel

Geplaatst op 29-04-2011 om 12u57 door Bert Carrein - 4061 keer gelezen
Nieuws

Grootse spiraalstelsels lijken vaak met alle eer te gaan strijken, pronkend met hun jonge, heldere, blauwe sterclusters in sierlijke, symmetrische spiraalarmen. Maar kleine, onregelmatige melkwegstelsels vormen óók sterren.

Om precies te zijn ondergaat het hieronder afgebeelde dwergstelsel NGC 1569 een geboortegolf van stervormingsactiviteit die, naar men aanneemt, ruim 25 miljoen jaar geleden begon. De resulterende turbulente omgeving wordt gevoed door supernova-ontploffingen, aangezien deze kosmische detonaties materie uitspuwen die weer aanleiding kan geven tot verdere stervorming.

Twee massieve sterclusters — jeugdige versies van de bolhopen in ons eigen spiraalstelsel De Melkweg — zijn links van het midden zichtbaar in deze prachtige, met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop gemaakte afbeelding. De onderstaande afbeelding bestrijkt een gebied met een doorsnede van ongeveer 8000 lichtjaar in NGC 1569.

Op slechts 11 miljoen lichtjaar afstand biedt dit relatief dichtbije geboortegolfstelsel sterrenkundigen een uitstekende gelegenheid om sterpopulaties te bestuderen in snel evoluerende melkwegstelsels. NGC 1569 is te vinden in het langnekkige sterrenbeeld Camelopardalis (Giraffe).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA, Hubble Heritage (STScI / [urlhttp://www.aura-astronomy.org/]AURA)
Met dank aan: A. Aloisi (STScI / ESA) et al.

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: 'Zwervende' sterrenhopen
Lees ook: Jonge sterrenhoop komt maar niet tot rust
Lees ook: Dwergstelsels in de Coma Cluster
Lees ook: Bolhopen minder ver ontwikkeld dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.