Nieuws

Toch wat stervorming in 'dode' sterrenstelsels

Geplaatst op 01-07-2011 om 15u33 door Bert Carrein - 1557 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen van de Universiteit van Michigan hebben met behulp van de Hubble Space Telescope jonge sterren ontdekt in sterrenstelsels waarvan altijd werd aangenomen dat er geen stervorming meer in voorkwam. Het gaat om vier elliptische sterrenstelsels op afstanden van enkele tientallen miljoenen lichtjaren.

Elliptische sterrenstelsels bevatten vooral oude sterren en geen interstellair gas waaruit nieuwe sterren geboren zouden kunnen worden. Dankzij de scherpe blik van Hubble is het nu toch gelukt om in enkele van deze stelsels afzonderlijke sterren waar te nemen en daarbij hete, jonge sterren ontdekt die tien à twintig keer zo zwaar zijn als de zon, maar ook complete sterrenhopen van pasgeboren sterren.

Uit de nieuwe waarnemingen, die op 31 mei gepresenteerd werden op een bijeenkomst van de Canadian Astronomical Society in Londen, blijkt dat er in de 'dode' sterrenstelsels gemiddeld een sin de tien- à honderdduizend jaar een nieuwe ster bijkomt. In ons eigen melkwegstelsel (een spiraalstelsel met grote hoeveelheden interstellair gas) ligt het tempo van stervorming veel hoger: ongeveer één nieuwe ster per jaar.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ster ontploft binnen andere ster
Lees ook: Superoude ster ontdekt
Lees ook: Nog meer stervorming buiten sterrenstelsels ontdekt
Lees ook: Bolvormige sterrenhopen
Lees ook: De Poolster komt terug tot leven
Lees ook: Rotatie van sterren toch niet zo evident?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.